LJEPOTA DUSE

DOBRO MI DOSLI ! Zar nije najljepse i najvrijednije kod covjeka njegova dusa ...? Zato je sacuvajmo i oplemenimo zajedno ...

04.11.2010.

ZENSKA DJECA I NAFAKA

Kada je rijec o radjanju zenske djece i njihovoj vezi u pogledu povecanja nafake vazno je napomenuti:

Uzviseni Allah je dobro upoznat da vecina roditelja vise voli dolazak muske djece na svijet pa je bio  potreban jedan poticaj u pogledu veceg usmjeravanja paznje  iodgoja prema zenskoj djeci. Taj poticaj se ogleda u izreci da su zenska djeca povod uvecanju nafake i pribavljanju dobra porodici.

A Poslanik  Muhammed s.a.w.s.  je isparvan odgoj troje zenske djece povezao sa ulaskom u Kucu vjecnosti.

"Ko bude imao obavezu brinuti o svoje troje zenske djece, pa ih lijepo odgoji, poudaje i bude lijepog vladanja prema njima, pripast ce mu Dzennet!"

Ukoliko covjek bude zelio da njegov zivot bude bez stressa, problema i  upotpunoj harmoniji , nece se previse sekirati za nafaku, te neka prihvati Boziju odredbu sa zadovoljstvom.

Promotrimo li nas svakidasnji zivot, vidjet cemo da postoje stvari bez kojih bismo uistinu mogli organizovati nas zivot a da pri tome ne osjetimo nikakav gubitak. Uvjerit cemo se da neke stvari, koje je danasnja napredna civilizacija stavila u prioritete zivota, ustvari ne spadaju tamo vec u luksuz, koga se covjek moze vrlo laHko odreci.

Neke vrlo jednostavne stvari unose srecu u zivot, malo hrane covjeka cine zdravim, a skroman zivot covjeka cini sretnim.

Pozabavimo se ibadetom, iskazivanjem pokornosti i poslusnosti Stvoritelju, a ne onim sto dunjaluk donosi, jer ono sto dunjaluk daruje je vrlo ograniceno u odnosu na ono sto je dar Vjecnosti, a to je nafaka i obilje bez granica.

Muhammed M. Sa'ravi- Nafaka

Vasa Neral